Glazuuroven vullen en legen op 1060 graden Celcius

De laatste tijd ben ik veel bezig geweest met draaien om meer vaardigheid te krijgen. Verder ook de handvorm-opdrachten voor het examen in de herfst zoveel mogelijk afgemaakt. Zodoende stonden er een hoop werkstukken te wachten om te glazuren. Dat heb ik woensdag opgepakt. Hoewel er vele technieken zijn om je glazuur aan te brengen, ben ik met een kwast aan de gang gegaan. Nadeel daarvan is dat je 3 lagen moet aanbrengen. Als je een emmer glazuur zou hebben en je dompelt ben je in 1x klaar. Maar goed, dat komt nog wel.

Op de meeste stukken heb ik transparant glazuur aangebracht. Als dat is aangemaakt en het heeft een paar dagen/weken gestaan, dan ziet het er zo uit:

Transparant glazuur voor 1060 graden Celcius.

Je vraagt je af hoe dat ooit transparant en kleurloos glazuur kan worden :-).

Ik heb op een bordje en wat kopjes een sinaasappelkleur aangebracht. De vorige keer was dat niet goed gehecht. Hopelijk lukt het nu beter.

Geglazuurd werk

Geglazuurde vaas. Onderrand is een zwarte sinterengobe, de rest is 2 soorten blauw glazuur.

Na het glazuren moet het ongeveer een dag drogen. Daarna kan het de oven in. Ik heb het donderdagmiddag vanaf 15:00 uur in de oven gezet; 100 graden per uur laten stijgen tot 600 graden en dan op full power naar de 1060 graden. Voordeel van om 15 uur beginnen is, dat ik bij de 500 graden (20:00 uur) de afsluitklep dicht kan zetten. Als ik s’nachts begin, lukt dat niet. De volgende ochtend op vrijdag is de oven alweer aan het afkoelen. Dat gaat heel langzaam en de oven mag pas geopend worden beneden de 100 graden. Geduld hebben dus tot zaterdag einde dag.

Nog in de oven
Klaar! Borden, kopjes, vazen en bierpullen voor de zolderbrouwerij.

Geef een reactie